A falat joga

A falat joga

Panem et fermentum: Kenyér 1.0

2017. április 01. - FidelGastro

Kísérletet teszek egy leegyszerűsített kovászos kenyér recept leírására. Ha van egy működő kovászunk, amiről az előző posztban írtam, nekikezdhetünk a kenyérsütésnek. A kezdeti kudarc borítékolható. Vannak viszont olyan alapszabályok, amelyeket már próbálkozásaink kezdetén célszerű beépíteni a rutinunkba.

1. Előtészta

Aktív, beetetésre váró kovászból, liszt és víz hozzáadásával készül, mely egy éjszakát pihen. A liszt-víz arány (kb.) 1:1 legyen. Én 100 g aktív kovászból, 80-80 g liszt és víz keverékéből készítem. A „massza” másnapra buborékos lesz, sűrűsége miatt úszni fog a víz tetején.

2. A tészta

Előtészta + liszt + víz + só

A kenyér receptek esetében minden mennyiséget a liszthez szoktak viszonyítani. Ezért ha az előtésztához esetemben 700 g lisztet adok + 455 g vizet, a tészta 65% víztartalmú lesz. E fölé kezdetben nem érdemes menni, mert a tészta könnyen kezelhetetlenné válik. A só aránya általában 2%. (700 g liszt esetén 14 g ). Lehetőleg ne durva szemű sót használjunk, így könnyebben feloldódik a tésztában. Ha az alapanyagokat összekevertük, jöhet a következő fázis.

3. Előkelesztés

A körülményektől függően körülbelül 4-6 órát keleszthetjük a tésztát. Célszerű átlátszó tálba rakni, így figyelhetjük a buborékok megjelenését, illetve az emelkedést. Ne várjunk az élesztős tésztákhoz hasonló robbanásszerű növekedést.

4. Cipózás, előformázás, majd egy kis pihentetés

img_1161.JPG

Ez az a mozdulat, amit nehéz elmagyarázni. A cél a tészta felületi feszültségének kialakítása, mely elengedhetetlen a formázáshoz. Én az alábbi videó alapján jöttem bele: https://www.youtube.com/watch?v=vEG1BjWroT0

5. Formázás

Ez talán a legnehezebb pontja a kenyérsütésnek. Szintén videókból érdemes tájékozódni. Víztartalom és kívánt forma alapján ezernyi mód van a kenyér megformázására. Instagramon kiváló videók találhatóak a témában.

6. Kelesztés

img_2027_1.JPG

Kelesztőtálban vagy kosárban, (konyharuhával kibélelve, belisztezve) kelesztjük a már megformázott tésztát. Érdemes minimum 2 órát hagyni. Ha ujjunkkal megnyomjuk és visszaugrik, ugorhat át az előmelegített sütőbe, de csak miután bemetszettük a tetejét. Ehhez a legcélszerűbb egy borotvapenge.                                      Nekem egy régi gázsütőm van, ebben 20 percig maximum hőfokon (ekkor a sütő aljába vizet spriccelek), majd kb. további 30 percig 180-200 fokon sütöm. Nyugodtan "megéghet" kicsit, attól lesz igazán jó az íze.

img_2013_1.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://falatjoga.blog.hu/api/trackback/id/tr5012387463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martineden 2017.04.02. 12:50:48

Szep kenyer, szinte erzem az illatat. DDD.Gondolom a dagasztas veletlenul maradt ki a leirasbol?

FidelGastro 2017.04.02. 12:55:39

@martineden: A hosszú előkelesztés, időnkénti "hajtogatással"(stretch&fold) kiváltja a szó hagyományos értelmében vett dagasztást. A nedvesebb tészták esetében ilyen-olyan alternatív dagasztási módszereket szoktak alkalmazni. A kérdés egyébként jogos, mivel itt egy nagyon alap receptet akartam leírni, erre nem akartam részletesebben kitérni.

Lousha 2017.04.02. 13:30:08

A kovászta mutató cikk ugyanide dob vissza. Ha lejjebb teker az ember, végül meg lehet találni, de alapvetően nem azt csinálja, amit kéne.

Egy tanács: 100 g kovászhoz 80-80 g víz és liszt kevésnek hangzik. Ajánlott minimum a kovász saját súlyát megadni neki lisztben, akár etetésről, akár előtésztáról (ami alapvetően szintén egyetetés) van szó, és ugyanannyi vagy kicsit kevesebb vizet. Így erősebb végeredményt kapsz. Több nyugodtan lehet, kevesebb nem ajánlott, mert kicsit éhes marad a kovász.

FidelGastro 2017.04.02. 13:39:34

@Lousha: köszi, kijavítottam, már működik.
Nekem ez bevált így, persze szoktam változtatni, tesztelgetni különböző arányokat.Köszi az infókat. :)

cardiobascuralis 2017.04.02. 15:36:05

Ahogy látom, leegyszerűsített magyar nyelven, leegyszerűsített helyesírással sikerült mindezt elkövetni.
süti beállítások módosítása